Přírodní antioxidanty
Přírodní antioxidanty umí odstraňovat z tkání škodlivé volné radikály a hodně tak zmenšují pravděpodobnost jejich vzniku. Umí je deaktivovat. Přírodní antioxidanty snižují nežádoucí procesy oxidace v organismu a napomáhají ke snížení rizik degenerace buněk, srdečních a cévních onemocnění, nekontrolovaného bujení – rakoviny. Rovněž se podílejí na zpomalení procesu stárnutí.
K přírodním antioxidantům se řadí například vitamíny C, B6, E, A, zinek, beta-karoten, koenzym Q10, selen a jiné. Pokud do vašeho jídelníčku přidáte potraviny, které obsahují antioxidanty, snížíte riziko mnoha onemocnění. Stále zde platí obecně známé pravidlo – pro tělo je důležitá vyvážená a pestrá strava. Nesmí v ní chybět zelenina, ovoce, maso, mléko a mléčné výrobky či luštěniny.
Ovoce a zelenina patří mezi bohaté zdroje vitaminu C. Jde o hlavní antioxidant, který je rozpustná ve vodě. Dále obsahují karotenoidy, dávají ovoci a zelenině zabarvení a některé mají také antioxidační vlastnosti (jde o např. beta-karoten, lutein, lykopen a zeaxanthin).
Vitamin E najdete v obilovinách, rostlinných olejích a luštěninách je vitamin E. Tento vitamin působí v lipidické fázi a fosfolipidy buněčných membrán před oxidací. Do jídelníčku tedy zařazujte především černé a červené fazole, sojové boby a čočku.
Nejlepší zdroje antioxidantů najdete v koření, ale museli byste ho sníst opravdu hodně. Do jídel si přidávejte hlavně tymián, hřebíček, oregano, kurkumu, skořici, rozmarýn nebo vanilku.
Jezte ořechy, které mají kromě mnoha antioxidantů také vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Pusťte se tedy s chutí do lískových, pekanových, vlašských a pistáciových ořechů a nezapomeňte ani na mandle.
Mezi nejlepší zdroje antioxidantů patří i čokoláda. Můžete tedy bez výčitek mlsat, ale mělo by se jednat o čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Čím více procent kakaa má čokoláda, tím získáte více antioxidantů.